Napis k spomeniku

Roman Oberč, 22. februar 2018

Predlog napisa: "KAKO STRAŠNA BILA SLEPOTA JE SLOVENSKEGA ČLOVEKA"

Potrebno bi bilo postaviti spominski center, kot imajo v Izraelu YAD VAŠEM. S poimenskimi seznami vseh žrtev: vseh med vojno in po vojni vojskujočih se strani, civilnih žrtev, izvensodno pobitih žrtev, vseh kasneje umrlih za posledicami vojne, skratka imena in priimke VSEH takrat izgubljenih življenj našega naroda. Tak center bi moral stati na prostoru, ki ga je arhitekt Plečnik poimenoval "južni trg", od sedanjega spomenika pa do Knafljevega prehoda. V središču objekta bi moral goreti večni ogenj in nad vhodom vanj podoben napis, kot ga predlagam.

Betonska kolosa pa je potrebno prepustiti kasnejšim rodovom, če sedanji ne zmore na enega postaviti državnega grba, na drugega pa grbe mest, izgubljenih zaradi ideološkega nasilja nad prebivalstvom (npr.Trst, Milje, Devin, Gorica, Čedad, Trbiž, Celovec, Velikovec, Šmohor, Lučane, Dolnja Radgona, Monošter). Z dobrim namenom dajem v premislek in dopolnitev.


Dr. Žiga Turk, 19. februar 2018

"Žrtvam vojne in revolucije" bi bilo kar primerno.

 

Jože Kržič, 18. februar 2018

Moj predlog: "Domovina, narod, Bog"

Nič pa ne bi bilo narobe, če bi napisali kar 10 božjih zapovedi.

 

Martina Jurjevec, 16. februar 2018

Predlagam tudi jaz, da dr. Marko Rupnik z mozaikom izvede lepo sporočilnost spomenika.

 

Silva Matos, 16. februar 2018

Čudovito razmišljanje učitelja, resnično verjamem v tak napis na spomeniku.

Jutro

 

Karmen Smodiš, 15. februar 2018

Tudi če poskušam razmišljati ob takem spomeniku, vedno znova umolknem. Tak kot je, vpije v imenu vseh. Katera koli beseda bo padla nanj, ga bo omejila. 

Morda je res potrebno kaj zapisati... bolj živečim kot umrlim... morda.

 

Boris Jagodič, 15. februar 2018

Predlagam, da ta cementni kolos olepša dr. Marko Rupnik.

 

Dr. Jože Dežman, 9. februar 2018

Na slovenskem ozemlju so divjali spopadi v prelomnih časih evropske zgodovine: ob selitvah narodov, v bojih med fevdalnimi gospodi, v kmečkih uporih, v spopadih med krščanstvom in islamom, v vojnah med evropskimi silami, v prvi in drugi svetovni vojni. V njih je umrlo sto in sto tisoče ljudi.

V vseh teh vojnah so umirali tudi slovenski vojaki in civilno prebivalstvo.

V  letih 1914-1918 v prvi svetovni vojni, 1918-1919 v bojih za severno mejo, 1941 – 1945 v uporu proti okupatorju ter bratomornem krvoprelitju, leta 1991 v vojni za obrambo samostojne Republike Slovenije je bilo pobitih več kot 150.000 prebivalcev Slovenije in Slovencev v zamejstvu.

Posebna čast velja vsem ubitim upornikom proti oblastni samovolji, posebej proti fašizmu, nacionalsocializmu in komunizmu ter vsem žrtvam tiranij in totalitarizmov.

 

Adrijana Kocjančič, 24. avgust 2017

Ljubljanski SPOMENIK je tako bel in prazen, da ga bo potrebno popisati. Slišala sem dober predlog: 10 božjih zapovedi in blagre.

 

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar, 23. avgust 2017

Dve veliki betonski plošči novega spomenika za žrtve vseh vojn v Ljubljani me spominjata na Mojzesovi tabli - na eni so bile zapisane zapovedi v odnosu do Boga, na drugi pa zapovedi v odnosu do človeka. Čeprav na teh dveh ploščah spomenika ni nič zapisano, vas vabim, da si v mislih nanje napišete 10 Božjih zapovedi.